«Βόρεια Είσοδος»

Ένας υπαίθριος διάδρομος συνέδεε την Κεντρική Αυλή του ανακτόρου της Κνωσού με τη Βόρεια είσοδο. Είχε πλακόστρωτο δάπεδο και έντονη κλίση προς τα βόρεια.

Η διάβαση είναι στενή. Δεξιά και αριστερά υπήρχαν δύο υπερυψωμένες στοές, που είναι γνωστές ως «Προμαχώνες».

Η διάβαση κατέληγε σε μια μεγάλη αίθουσα με δέκα τετράγωνους πεσσούς και δύο κίονες, οι οποίοι πιθανότατα στήριζαν άλλη μεγάλη αίθουσα στον όροφο. Ο A. Evans υπέθεσε ότι λόγω της θέσης του προς την πλευρά της θάλασσας, στον χώρο αυτό θα έπρεπε να ελέγχονταν τα προϊόντα του θαλάσσιου εμπορίου που έφθαναν στο ανάκτορο. Γι’ αυτό και τον ονόμασε «Τελωνείο»

Ο A. Evans αποκατέστησε τον «Προμαχώνα» της δυτικής πλευράς, όπου τοποθέτησε το αντίγραφο μιας συμπληρωμένης ανάγλυφης τοιχογραφίας ταύρου. Η τοιχογραφία αποτελούσε ίσως τμήμα παράστασης από σκηνή κυνηγιού.

Στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ έγινε συντήρηση του αντιγράφου της ανάγλυφης τοιχογραφίας και αποκατάσταση των χρωμάτων αναστήλωσης Evans και ειδικότερα των κιόνων και των απομιμήσεων του ξύλου.

Designed by HORIZON ™ • 2015  |  50 queries in 2,636 secs